Home » Cursus portugees aan de universiteit van Coimbra

Cursus portugees aan de universiteit van Coimbra

P: Bonjour Ellen, ik wou je iets vragen: vind je het goed als ik vanaf zaterdagochtend voor 3 weken mijn mooie Dacia ergens op jouw landgoed parkeer? Ga in die periode

een cursus portugees volgen op de unversiteit in Coimbra

maar parkeerruimte is schaars daaro*, dus wil ik de auto liever veilig stallen in Termas da Azenha.

L: Maar natuurlijk Paulie, je Dacia wordt hiero* gekoesterd als een versgelegd vogeleitje

L: Hij is veilig, wil ik maar zeggen, niet dattie onder de vogelpoep komt te zitten

L: Nou ja, afhankelijk van waar je m parkeert natuurlijk …

P: oh, dank je! Kom haar a.s zaterdagochtend afleveren en ga dan met de trein door naar Coimbra. ‘k Heb een kamertje gehuurd daaro. In een studentenhuis

L: O sorry, tis een “zij”

P: DaciA

L: Zo moeilijk te zien bij auto’s, ze lijken wel non-binair net als sommige mensen … maar ja, logisch, anders was het wel DaciO geweest …

De Universiteit van Coimbra is natuurlijk heel mooi, en één van de oudste van Europa

Een fijne locatie met al die goeie studie-vibes om je heen. Goed voor 355.000 toeristen uit 60 verschillende landen. Niet niks hee! Studenten heb je er ook, trouwens. 25.188 stuks. Goeiemorgen. Niet zo gek want Coimbra is populair onder aankomende studenten. Het is een prestigieuze universiteit; heb je daar gestudeerd, heb je alvast weer een streepje meer.

ontgroeningen zijn nog steeds heel populair voor alle studenten

De Universiteit organiseert ook kortere cursussen, o.a. deze korte intensieve “portugees voor buitenlanders”

Veel jonge mensen doen deze cursus, en om verschillende redenen. Studie is er één, natuurlijk, werk een tweede. Zo goed als niemand doet dit uit liefhebberij, zoals Paul. Of nou ja, liefhebberij, ’t is ook wel een beetje ambitie. Als je er duidelijk als buitenlander uitziet, krijg je vaak een speciale behandeling.

En die bestaat uit: je negeren of engels tegen je spreken.

Veel jonge portugezen willen precies hetzelfde als wat wij buitenlanders willen: beetje showen met je andere taal. Hoor mij ’s effen lekker … vulmaarin … spreken. Een enkele keer geeft dat wat verwarrende situaties, dat jij dan als buitenlander portugees staat te praten tegen een portugees die engels, duits of frans met jou staat te praten.

Het zou een stuk makkelijker zijn geweest als we die ellendige toren van Babel niet gebouwd hadden!

De andere benadering komt voornamelijk van oudere en/of meer bèta-ingestelde portugezen. Uit gêne, bang om aangesproken te worden in een taal die ze niet kennen, doen ze dan net alsof je er niet bent. Een goeie aanpak, want het werkt over het algemeen prima. Het is eigenlijk meer een non-verbale indicatie dat je aan hen niets hoeft te vragen.

Drie weken zijn voorbij. Ik ben benieuwd. Hoe is het bevallen?

“Ge!Wel!Dig!” Paul is een positief mens, maar hier** spat het enthousiasme vanaf. ’s Ochtends grammatica – Su!Per! ’s Middags conversatie – On!Ge!E!Ve!Naard! ’s Avonds huiswerk – ook leuk! Aardige medebewoners in het pand, bevlogen docenten, authentieke historische locatie, prachtig uitzicht, lekkere koffie, alles op loopafstand.

Volgende keer dan misschien de intensieve zomerschool van 6 weken, uitsluitend in het portugees?

Je DaciA is altijd welkom hiero hoor!

* ongoing geintje tussen ons – Paul komt uit Dordrecht, ik uit Rotterdam. En daaro zeggen we hiero en daaro. Waaro nog meer …?

** Hiero is het hier, omdat hiero een plaats-aanduiding is, en niks anders. “Hier en nu” is dus nooit ”hiero en nu” – ook in Rotterdam nie. Snappie?

Wij zijn in 2000 verhuisd van Rotterdam, Holland naar Termas-da-Azenha, Portugal. Een hele stap, zeker met twee kleine kinderen.

We zijn bezig gegaan met het herstel van een van Portugal’s erfgoederen: Termas-da-Azenha, een oud kuuroord met inmiddels 4 vakantiehuizen, 2 gastenkamers, een kampeerterrein en een heleboel leuke dingen om te doen.

Overal vind je mozaieken en muurschilderingen. Het oude badhuis wordt meer en meer een museum, waar je je kunt verwonderen over hoe de dingen veranderd zijn.

Sinds een paar jaar zijn we de enige B&B&B in de wereld: Bed & Breakfast & Bathrobes.

Elke week een blogje over wat er zo om ons heen gebeurt. Lichte kost, makkelijk te lezen, een paar minuutjes in een andere wereld. Even wat meer weten over hoe het reilt en zeilt in Portugal. Mocht je je vakantie naar Portugal plannen, zou dit een goede voorbereiding kunnen zijn.

Je kunt je abonneren op het blog – kijk maar hiernaast »

Dan krijg je het elk weekend in je bus.

Op zondagochtend publiceren we de link op onze Facebookpagina, op Instagram, en op Pinterest.

2 reacties op “Cursus portugees aan de universiteit van Coimbra”

  1. Pingback: Uitdaging: vindt het Mooiste Plekje in Portugal - Termas-da-Azenha

  2. Pingback: Naamsverandering, een andere naam in een ander land - Termas-da-Azenha

Reacties zijn uitgeschakeld.