Home » Heimwee naar Sinterklaas

Heimwee naar Sinterklaas

Terug van 5 dagen Nederland. Nederland betekent de Randstad, het drukst bevolkte stukje van het land. Daar waar wij opgegroeid zijn. Ik, mijn ex, en mijn zoons.

De laatsten hebben geen of weinig heimwee naar hun oude vaderland

Dat komt omdat de jongste nog steeds in Portugal woont omdat-ie dat prettiger vindt – waarin ik hem volkomen gelijk geef. En omdat de oudste al 10 jaar geleden teruggegaan is omdat hem dat prettiger leek – waarin zijn teruggekeerde vader hem volkomen gelijk geeft.

Wij zijn een opgesplitst gezin, maar dat geeft niet zo erg want het is 2021.

Internet, whatsapp, videobellen, mailen, vliegen, rijden – contact houden is minder een punt dan ooit. En ook: het zijn geen kleine jongens meer. Toen we net uit elkaar waren, lag dat een beetje anders. De jongens bleven hier bij mij, en vader ging terug.

En nu gingen de jongste en ik weer ’s terug. Het is alweer even geleden. Een kleine eeuwigheid, want de pandemie kwam ertussen natuurlijk, en daarvoor waren we ook niet al té gedreven, daar iedereen altijd naar hier kwam.

Het sombere winterweer werkte lekker mee om geen heimwee op te wekken

Integendeel, ik kreeg heimwee naar huis. Portugal is mijn land inmiddels, daar bestaat geen twijfel meer over. Ik ben misschien een rare porthollandse, maar ik voel me er wel bij horen.

Het enige is: je kunt je wortels niet verloochenen. Met het Sinterklaasfeest – dat ik altijd één van de leukste feesten heb gevonden, omdat je surprises mocht maken, en gedichten om mensen een beetje af te zeiken – is het hier toch wel een beetje afzien.

courtesy blog Amanda van Mulligen

Sint hebben we nooit gevierd. Ja, één keer. Er is geen bal aan, als je dat in je piere-enige gezinnetje doet. Wat dat betreft hebben expats het zwaar.

Het leuke ervan is, dat alle kinderen in vol-verwachting-klopt-ons-hart zijn. Dat iedereen stiekem met dingen loopt te sjouwen, en ineens vraagt: “Eh … die eierschillen, gooi je die weg? Mag ik ze dan?” – dat jij denkt: “Wat gaat-ie daar in vredesnaam mee doen??”

Ik heb vandaag een klein beetje voorpret voorbereid

Er liggen 3 pakjes met kruidnootjes, chocoladeletters en 3 paar warme wintersokken klaar voor de jongste zoon en de twee pleegzoons. De oudste heeft z’n sokken al gekregen tijdens ons bezoekje, en houdt niet van chocola. Hij lijkt op z’n moeder. Ik hou ook niet zo van zoetigheid. Maar er zijn een paar dingen waar je me voor wakker mag maken. Marsepein, bijvoorbeeld.

Zoetigheid die ik heel lekker vind: amandelspijs!

Doodsimpel om te maken. Het moet een paar weken (!) in de koelkast om te rijpen. Dan wordt het steeds lekkerder.

Belangstelling? Hier is het recept:

100 gram amandelmeel en75 gram agavesiroop goed door elkaar roeren. Op een plasticje doen, een rolletje van maken, en twee weken geduld oefenen.

Zei het toch. Supersimpel!

En als je er ook nog wat onder wilt, dan is het het recept voor een taartbodem (ook makkelijk):

2 eieren op kamertemperatuur, 70 g suiker (of je favoriete vervanger), 45 g meel, 20 g maizena, snufje zout

Verwarm de oven voor, 160°C hete lucht. Klop de eieren met de suiker heel licht en schuimig; zeker een kwartier kloppen. Meng meel, maizena en zout en spatel dit door het eimengsel.

Je kunt het beste die papieren bakvormpjes gebruiken, dan krijg je kleine cakejes met amandelspijs vulling.

Baktijd 30 minuten.

Smakelijk! En een heel gezellig en leuk Sinterklaasfeest, allemaal!

.

Wij zijn in 2000 verhuisd van Rotterdam, Holland naar Termas-da-Azenha, Portugal. Een hele stap, zeker met twee kleine kinderen.

We zijn bezig gegaan met het herstel van een van Portugal’s erfgoederen: Termas-da-Azenha, een oud kuuroord met inmiddels 4 vakantiehuizen, 2 gastenkamers, een kampeerterrein en een heleboel leuke dingen om te doen.

Overal vind je mozaieken en muurschilderingen. Het oude badhuis wordt meer en meer een museum, waar je je kunt verwonderen over hoe de dingen veranderd zijn.

Sinds een paar jaar zijn we de enige B&B&B in de wereld: Bed & Breakfast & Bathrobes.

Elke week een blogje over wat er zo om ons heen gebeurt. Lichte kost, makkelijk te lezen, een paar minuutjes in een andere wereld. Even wat meer weten over hoe het reilt en zeilt in Portugal. Mocht je je vakantie naar Portugal plannen, zou dit een goede voorbereiding kunnen zijn.

Je kunt je abonneren op het blog – kijk maar hiernaast »

Dan krijg je het elk weekend in je bus.

Op zondagochtend publiceren we de link op onze Facebookpagina, op Instagram, en op Pinterest.