Home » Help, we groeien dicht, we moeten gaan MarieKondoën!

Help, we groeien dicht, we moeten gaan MarieKondoën!

Weet je wat het is? Hoe meer ruimte je hebt, hoe meer rommel. Of nou ja, rommel … spullen. Dingen. Het staat je niet zo snel in de weg, dus ach, laat maar staan. Plek zat.

Hoogste tijd om ’s flink te gaan MarieKondoën

Er is in de loop der jaren een heleboel aangevoerd via de Lijndienst Rotterdam – Azenha. Er zijn een boel spullen en dingen meegekomen in de Rode Bus, en dat was zeker in de eerste jaren heel nuttig! Begin van dit millenium was er nog niet zoveel te koop in Portugal. We hebben de eerste centro comercial in Figueira da Foz gebouwd zien worden. Er was één (!) bouwmarkt in de wijde omgeving.

Overal kleine (timmer)werkplaatsen, winkels, bedrijfjes. Het was niet zo makkelijk om aan nieuwe spullen te komen. Als je nu kijkt … je wordt doodgegooid met supermarkten, winkelcentra, centros comerciais, en natuurlijk wereldwijd online shopping.

Niet te vergelijken.

Met de inhoud van de regelmatig terugkerende Rode Bus is ongeveer het hele dorp ingericht. Steeds een beetje beter, steeds een beetje anders. Mensen konden hun favoriete boeken, mooie meubels, dierbare dingen meegeven, en die zijn hier gekoesterd.

Ik heb een spullenmagneet

Een kapot gewaaide parasol – van het frame kun je een prachtige staande lamp van maken. Een twijfelaar met een hoofdeind van mooi bewerkt hout – dat wordt een fantastische bank! Een mooie maar ouwe spiegelkast – met wat schuurpapier en goudverf maak je daar een pronkstuk van!

Al die projecten bleven maar staan, want ja, geen tijd. Andere dingen gingen altijd voor, bijvoorbeeld gasten ontvangen. Eten koken. Kinderen naar school brengen. Huizen opknappen. Gras maaien. Ezels eten geven. Van die dingen.

Ruimte zat. Het staat niet in de weg. Het komt nog wel. Kan altijd handig zijn.

Wat ook niet helpt: de overtuiging dat je het pas nodig hebt, als je het weggegooid hebt. Dat is vaker gebeurd. Vooral op opknapgebied, je bewaart het jarenlang, dan krijg je een bui en gooit het weg, en precies dán zou je het goed kunnen gebruiken. Zou je het goed gebruikt kunnen hebben, want jammer dan, het is weg.

Dat helpt niet met opruimen hoor!

Maar op een mooi moment merk je dat het gewoon nooit gaat gebeuren, met die parasollamp, of dat pronkstuk. Ik zit duidelijk in de tegenovergestelde wereld van Marie Kondo, maar na 15 jaar is het toch wel eens duidelijk dat er weer ’s wat geruimd moet worden. Voorheen vroeg ik dat dan aan vrijwilligers. Dan hoefde ik het zelf niet te doen.

Het kan namelijk voorkomen, dat ik dapper iets bij de container zet, en het dan ’s avonds stiekem ga terughalen. Of in de zak met oude kleding dat éne bloesje (te klein) er toch nog uitvis.

Ik heb wat moeite met onthechten

Dit keer gaat het behoorlijk goed. De spelletjes zijn uitgezocht, en de kleinkinderen van een vriendin in de buurt zijn er helemaal blij mee. Die zitten nu lekker te ministecken en te monopolyën. Vriend Fernando gaat de bank uit de receptie meenemen. Daar heeft al in geen jaren meer iemand op gezeten, en hij heeft net een nieuw huis waar-ie ‘m goed kan gebruiken.

Zie je wel? Ik kan het wel!

De dingen die echt wat waard zijn, zoals het Chinese schaakspel, het rode glasservies uit de 60er jaren, de pingpongtafel, ga ik op OLX en Facebook Marketplace zetten. Als je geinteresseerd bent, kun je altijd even op onze Facebookpagina kijken, want daar ga ik alles opzetten wat ik kwijt wil volgende week.

Een leeg huis zal ik nooit krijgen maar er past best wat ruimte tussen die spullen!

.

Wij zijn in 2000 verhuisd van Rotterdam, Holland naar Termas-da-Azenha, Portugal. Een hele stap, zeker met twee kleine kinderen.

We zijn bezig gegaan met het herstel van een van Portugal’s erfgoederen: Termas-da-Azenha, een oud kuuroord met inmiddels 4 vakantiehuizen, 2 gastenkamers, een kampeerterrein en een een heleboel leuke dingen om te doen.

Overal vind je mozaieken en muurschilderingen. Het oude badhuis wordt meer en meer een museum, waar je je kunt verwonderen over hoe de dingen veranderd zijn.

Sinds een paar jaar zijn we de enige B&B&B in de wereld: Bed & Breakfast & Bathrobes.

Elke week een blogje over wat er zo om ons heen gebeurt. Lichte kost, makkelijk te lezen, een paar minuutjes in een andere wereld. Even wat meer weten over hoe het reilt en zeilt in Portugal. Mocht je je vakantie naar Portugal plannen, zou dit een goede voorbereiding kunnen zijn.

Je kunt je abonneren op het blog – kijk maar hiernaast »

Dan krijg je het elk weekend in je bus.

Op zondagochtend publiceren we de link op onze Facebookpagina, op Instagram, en op Pinterest.