Home » Kamperen in Portugal 2.0

Kamperen in Portugal 2.0

Ik kom uit een kampeerdersfamilie. Mijn vroege vakantieherinneringen bestaan voornamelijk uit op de camping aankomen, een plek tussen de bomen uitzoeken voor onze enorme tent, en verlangend naar het zwemmeertje kijken omdat wij kinderen eerst eeuwen een tenststok moesten blijven vasthouden zodat mijn vader de “Kameel” kon opzetten.

De naam zegt het al. Een tent met twee bulten, veel stokken en een boel onoverzichtelijk tentzeil

Kamperen was een heel ding, toen. Het duurde uren voordat die tent eindelijk een keer stond. Er ging een grote kist mee waar de keuken in zat. Als het regende, moesten we een sleuf rond de tent graven, anders liep het water naar binnen. Wij waren dol op de Kameel maar tijdens het opzetten even niet.

Mijn vader had in het leger gezeten, en een deel van zijn leven doorgebracht met zich een weg kappen door de jungle. Dus ja, het moest wel graag een beetje avontuurlijk zijn!

Kamperen kan nog steeds heel avontuurlijk zijn, maar je hebt anno 2021 een stuk meer mogelijkheden. Om te beginnen zijn er al veel meer campings dan in de zestiger jaren van de vorige eeuw. En ze zijn een stuk luxer (en schoner – zeker nu!) En er zijn geweldige kampeerspullen te koop.

In 2021 kun je glampen, campen, champen, bampen, wampen of roadtrippen

Als het over road trips gaat, staat er altijd een mooi gerestaureerd VW busje bij. Kom, we doen niet lullig, ze zijn schitterend, hier is-ie:

Er zijn geweldig veel mogelijkheden. Te beginnen bij: terug naar het echte kamperen. Geen “Kameel” maar wel een (eenvoudige) tent, een mooie plek, goed gezelschap en genieten van de natuur. Dat heet nu Back-to-Basics, oftewel Bampen.

Champen gaat meer om de plek – de “ch” staat voor charmant. Zoals de ANWB het noemt: een charmecamping () . Dat weet ik, omdat de Termas een charmecamping is; je kunt hier champen en bampen. Glampen doen we niet aan, maar gelikte VW busjes zijn welkom!

Na 2020 in eenzame opsluiting, is een fiets-kampeervakantie duidelijk in opkomst

Klaar met dat gehang thuis! Ik durf te wedden dat er niemand opteert voor een staycation in 2021. Lekker naar buiten, tentje mee, routeplanner aan, en fietsen maar. Je zou dat Famping kunnen noemen. Je kunt bijvoorbeeld ook voor Vrienden op de fiets kiezen, maar zeker als je een gezin hebt, is zelfvoorzienend kamperen veel prettiger.

En da’s precies de volgende hippe optie!

(… daar heb je dat VW busje weer …) tent erin, verder alles wat je nodig hebt, een goeie stoel is wel fijn, je BBQ, tablet en e-reader, en wie maakt je wat! Geen gepieker of alles wel schoon genoeg is, of je niet besmet raakt, of een ander besmet – even geen Covid-geleuter aan je hoofd. Gewoon genieten van waar je bent.

Nu is er toch een groep mensen die soort van verslaafd geraakt is aan de vermenging van privé en werk (of het zijn ondernemers zoals ik, nooit klaar), die graag “effen” “iets” willen checken, ook al zijn ze op vakantie. Geen nood, mag allemaal in 2021, dat noemen we dan gewoon Wamping. Werken en kamperen tegelijk; geen noodzaak om zomaar ineens af te kicken.

Als laatste mogelijkheid, en ik vermoed dat dit groot gaat worden, is Thamping

Kamperen met een thema. Je gaat kamperen op een plek waar je kunt schilderen of mozaïeken, of waar ze elke dag yoga aanbieden, of waar je je kookkunst leert verfijnen. Of je kampeert op of bij het festival terrein, en maakt zo een totaalervaring.

Kamperen is ontzettend veelzijdig, en is niet voor niets nu zo populair!

Het heeft allerlei voordelen: je bent buiten, je blijft makkelijk op afstand, je hebt je eigen spullen bij, en je geniet met volle teugen van de buitenlucht en de natuur. Na zo lang opgesloten te hebben gezeten, is dat de mooiste ervaring van allemaal!

Mocht je er nog niet helemaal zeker van zijn, voordat je een tent en toebehoren gaat aanschaffen, kun je bij sommige campings proefkamperen. Kijken of het iets voor je is. Google maar ’s even.

Er zijn een boel mooie plekjes waar je met het geleende tentje van je zus terecht kunt. Of hier, in Oost-Groningen, hebben ze houten tenten … 😉 helemaal ingericht en al! (Sorry M., dit kon ik niet laten!)

Keuze zat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *