Home » Magische september-zak

Magische september-zak

’s Ochtends: kijken, passen, knippen, insmeren, goed aandrukken, volgende …

’s Middags: goed mixen met een ouwe garde, goeie klodder op je rubbertje, en smeren maar …

Mooie tijd om verder te gaan met het grote gevelmozaiek

In deze mooie herfstweek, niet te warm, niet te koud, geen regen, is het prima om deze gevel af te maken. September is altijd al een zak geweest in het seizoen – net na de zomer, de scholen zijn begonnen, mensen zijn uitgerust en starten weer vol goede moed met hun werk. Een werkmaand, voor de behoefte toeslaat om er weer ’s eventjes uit te gaan.

Soms gebeurt er niet zo heel veel in een week.

Er komen wat mensen langs – dat gebeurt eigenlijk altijd wel, september of niet. Meestal portugezen, die de Termas nog kennen toen het nog functioneerde als kuuroord, of mensen die willen weten hoe deze Termas nu eigenlijk werken. De laatste groep is meestal snel weer weg, want de Termas functioneren niet meer als kuuroord.

Allang niet meer. De naam is een beetje misleidend, maar daar kan ik niks aan veranderen. Het heet nu eenmaal zo. En het water stroomt ook nog steeds. Ook niet veel aan te doen. Het is al lang geleden dat er hier een dokter zat, die bij iedere badgast een diagnose stelde, en verordonneerde dat men 7, 9 of 11 keer in bad moest elke dag.

Altijd een oneven nummer. Waarschijnlijk was dat onderdeel van de magie

De kamer waar de dokter in resideerde, en de receptie ervoor is nu de wasruimte. In bijna alle cabines zijn inmiddels de baden dichtgegooid, en staan er dingen in opgeslagen die je niet dagelijks nodig hebt maar die je ook niet weg wilt gooien. Een paar baden zijn overgebleven en gerestaureerd, want het water blijft maar stromen, en dat moet ergens (door)heen.

De grote zaal dient nog steeds hetzelfde doel. Waar het vroeger diende als gemeenschapsruimte, waar van tijd tot tijd muzikanten op een podium zaten om de badgasten een goeie reden te geven om te zingen en te dansen – iets wat iedere portugees tot diep in de genen heeft opgeslagen – dient het nu nog steeds als zodanig.

Dat was ook onderdeel van de magie. Het geneeskrachtige water, ontspanning, muziek en dans.

Nu zijn het geen badgasten meer, maar bijvoorbeeld kampeergasten

’t Is wel even goed zo. Wij hebben de september-zak altijd wel kunnen waarderen. Even rust na een hectisch hoogseizoen, even bezinning na een gloedvolle zomer. Voor ons ook even tijd om de batterijen op te laden.

Lekker effen wegzakken. En in mijn geval: wegplakken.

.

Wij zijn in 2000 verhuisd van Rotterdam, Holland naar Termas-da-Azenha, Portugal. Een hele stap, zeker met twee kleine kinderen.

We zijn bezig gegaan met het herstel van een van Portugal’s erfgoederen: Termas-da-Azenha, een oud kuuroord met inmiddels 4 vakantiehuizen, 2 gastenkamers, een kampeerterrein en een heleboel leuke dingen om te doen.

Overal vind je mozaieken en muurschilderingen. Het oude badhuis wordt meer en meer een museum, waar je je kunt verwonderen over hoe de dingen veranderd zijn.

Sinds een paar jaar zijn we de enige B&B&B in de wereld: Bed & Breakfast & Bathrobes.

Elke week een blogje over wat er zo om ons heen gebeurt. Lichte kost, makkelijk te lezen, een paar minuutjes in een andere wereld. Even wat meer weten over hoe het reilt en zeilt in Portugal. Mocht je je vakantie naar Portugal plannen, zou dit een goede voorbereiding kunnen zijn.

Je kunt je abonneren op het blog – kijk maar hiernaast »

Dan krijg je het elk weekend in je bus.

Op zondagochtend publiceren we de link op onze Facebookpagina en op Instagram.