Home » Steigerende weergoden met São Mateus

Steigerende weergoden met São Mateus

Je kunt er donder op zeggen. Elke keer weer is het raak. Zet de steiger op, en het gaat regenen.

Zeker nu São Matéus nadert, is dat de (weer)goden verzoeken

Ik raaskal, zeg je? Neenee, het weer wordt hier anders geregeld dan bij jullie, hoor. Bleek wel, want toen we de steiger hadden opgezet, omdat we gaan doorp(l)akken met het grote gevelmozaïek, ging het die nacht prompt regenen.

Regenen, en onweren. Ik heb nog nooit zo’n enorme klap gehoord! Het zat vlak boven ons, ik lag te trillen in mijn (half)slaap. Vriendinnetje Roos, een maand hier om bij te komen van de drukte van het combineren van werk plus het afronden van het schrijven van een scriptie: “Ik ben uit bed gegaan om te kijken, het leek wel alsof er twee onweren waren, één wat verder weg, en de andere zat pal boven ons! Broes was heel druk met alle stekkers eruit halen.”

Dat is fijn om te horen, want ik was veel te slaapdronken om erop te komen, en Roos had het, nederlands stadskind, nooit bedacht.

Het is heel verstandig om alle stekkers eruit te trekken als er onweer in de buurt is. Met al die bovengrondse leidingen kan het gebeuren dat de bliksem inslaat, en dan krijg je een overspanning die in de ziljoen Watts loopt. Je apparaten lusten best een beetje stroom, maar dit is overdreven, en ze kunnen er dan ook erg kapot van gaan.

Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt.

Niet zozeer het onweer, maar wel de steiger plus regen. Kan ook zijn omdat, als we die steiger opzetten, hij meestal wel een tijdje blijft staan. Mozaïeken gaat niet zo snel. Daken schoonmaken en repareren ook niet, muren schilderen idem, dus de tijdsfactor zou ook nog een reden kunnen zijn. Hoewel, weergoden staan erom bekend dat ze grillig en onberekenbaar zijn, met een sinister gevoel voor humor.

Het weer is ook een dingetje met São Matéus

September is tradioneel altijd een regenmaand geweest, net als april, maar ze hebben zich de laatste jaren niet zo heel erg aan de afspraken gehouden, die steigerende weergoden. De volksmond zegt: Het weer op de dag van São Matéus is het weer van komende winter.

Als het dus regent op São Matéus, mag je een regenachtige winter verwachten. En als de zon schijnt, een zonnige. Wisselend bewolkt met zon tussendoor – je snapt het al – heeft mijn voorkeur. Wordt het niet té koud (in een zonnige winter heb je soms zelfs nachtvorst), wordt het niet té nat.

Meestal zit er wel waarheid in die volkswijsheden.

Komende maandag weten we meer! Intussen gaan we maar ’s genieten van de zon – het is nu weer 30º met een strakblauwe lucht, en ’s kijken wat de festiviteiten te bieden hebben. Afgelopen donderdag waren ze al druk bezig met het bouwen van de podia in het centrum van Soure.

São Matéus is trouwens de apostel die één van de evangelieën van het nieuwe testament schreef, en hij beschermt boekhouders, accountants, de belastingdienst en de stad Salerno in Italië.

Hoe je al die dingen met elkaar combineert, geen idee, maar laten we het maar aannemen. Da’s meestal het beste op het gebied van geloofszaken.

.

Wij zijn in 2000 verhuisd van Rotterdam, Holland naar Termas-da-Azenha, Portugal. Een hele stap, zeker met twee kleine kinderen.

We zijn bezig gegaan met het herstel van een van Portugal’s erfgoederen: Termas-da-Azenha, een oud kuuroord met inmiddels 4 vakantiehuizen, 2 gastenkamers, een kampeerterrein en een heleboel leuke dingen om te doen.

Overal vind je mozaieken en muurschilderingen. Het oude badhuis wordt meer en meer een museum, waar je je kunt verwonderen over hoe de dingen veranderd zijn.

Sinds een paar jaar zijn we de enige B&B&B in de wereld: Bed & Breakfast & Bathrobes.

Elke week een blogje over wat er zo om ons heen gebeurt. Lichte kost, makkelijk te lezen, een paar minuutjes in een andere wereld. Even wat meer weten over hoe het reilt en zeilt in Portugal. Mocht je je vakantie naar Portugal plannen, zou dit een goede voorbereiding kunnen zijn.

Je kunt je abonneren op het blog – kijk maar hiernaast »

Dan krijg je het elk weekend in je bus.

Op zondagochtend publiceren we de link op onze Facebookpagina en op Instagram.