Home » Moestuin yoga

Moestuin yoga

Van de week, bij het naar bed gaan, zie ik dit:

Dan ga je toch lekker slapen, of wat?

De volgende ochtend was het nog net zo mooi. Alle velden onder water, da’s goed voor de plantjes en slecht voor het ongedierte zoals kreeftjes en noem nog ’s wat dat de jonge aanplant aanvreet. Kikkertjes vinden het geweldig, en beginnen zachtjes aan te oefenen voor hun tijd in de spotlights. Zo rond een uur of elf ’s ochtends beginnen de eerste dapperen te kwaken en te kwekken – tijd voor mij om te stoppen met mijn oefeningen.

Oefeningen in de moestuin

Nee, niet wat je denkt. Ik oefen niet zozeer met plantjes, zaadjes of wat er meer komt kijken bij een moestuin. Ik doe het onkruid wieden. Zoon Broes doet voornamelijk het zaaien en kleine plantjes begeleiden. Mijn onkruid wieden heeft resultaat:

Onkruid wieden doe je het best ’s ochtends vroeg

Het wordt nu niet direct kokend heet – ’t is nog vroeg in het jaar, maar de lente heeft er duidelijk zin in.
Alles wordt wakker – bijen, kikkertjes, borage, citroenmelisse, klavertjes; er fladderen al volop koolwitjes rond.

Die koolwitjes eten kool – vandaar de naam, maar ik zit er niet mee, want wij doen geen kool. We hebben verleden jaar snijbiet (ook een koolachtige) geprobeerd, en portugese kool (beetje paksoi-achtig), maar het was niet populair. De paksoi staat nu uitbundig te bloeien. Wat mij betreft kunnen de vlinders daar hun gang gaan, ook in hun eerste stadium van rups. Eet lekker, rupsje Nooitgenoeg!

Er staan wel 10 enorme bloeiende koolplanten, wil ik wel ’s zien dat jullie die op krijgen!

Moestuinen is heel ontspannend. Hoewel je je ook wel moet inspannen ….

Je zou het moestuinyoga kunnen noemen, want om niet op de net-gezaaide zaadjes te trappen – en zo een ecologisch rampje te veroorzaken – moet je wel flink je best doen om toch dat ellendige kweekgras te pakken te krijgen, dat overal onverhoeds opduikt en alle eten voor iedereen z’n worteltjes wegkaapt!

Nu mogen we de paardepoep van de buren hebben (die weten niet waar ze ermee heen moeten) dus dat is heel fijn, want paardepoep is het beste eten voor je plantjes. Daar moet je niet té lang over nadenken, anders lust je je tomaatjes niet meer.

Maar onkruid lust óók heel graag paardepoep

Vandaar mijn ochtendlijke oefeningen in de moestuin. Moestuinyoga.
Tijdens yoga is het helemaal niet de bedoeling dat je nadenkt, dus moestuinyoga is de allerbeste variant die ik kan bedenken. Lichamelijke oefening, meditatie, en investering in je toekomstige menu – allemaal in één!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *