Home » Portugees eten bij de buren

Portugees eten bij de buren

Of thuis – want zoon Broes is tegenwoordig flink aan het koken!

Alles wordt uit de moestuin de keuken binnen gesleurd – vooral veel courgettes natuurlijk, want op de één of andere manier doen courgetteplanten het altijd goed. Maar ook de erwtjes, boontjes, komkommers, sla, pompoen, mais, paprika, basilicum, dille, tijm komen in leuke hoeveelheden binnen.

Hij maakt sla wraps, tonijnburgers, gevulde paprika’s – niet direct typisch portugees eten maar wel lekker!

Broes-in-de-moestuin-mosterdblaadjes-voor-de-sla-plukken

Vooral de slawraps vond ik heel bijzonder. Beetje hetzelfde idee als tortilla’s maar dan eetbaar. Ik weet niet hoe het jullie vergaat, maar die voorgekookte omgebogen gele kraakdingen die je in een doosje in de supermarkt koopt, worden bij mij altijd óf zompig óf alles breekt in stukjes zodat je heel onelegant je wrap naar binnen moet werken.

En nee, daar heb ik geen foto van!

Maar ‘k heb wel foto’s van de bbq van afgelopen zondag. “De meisjes” hadden dat georganiseerd (als je opgelet hebt, weet je dat de meisjes de studenten zijn die stage lopen te lopen, en diverse nieuwe soorten zoogdieren ontdekt hebben hier). Ze hadden heel slim een mannelijk persoon zover gekregen om het vlees te roosteren, want sommige dingen zijn typisch iets voor mannen.

Zo seksistisch zijn we hier wel.

Hugo-is-gestrikt-om-de-kok-te-zijn-bij-de-bbq

We delen regelmatig van alles uit, want dat moet je wel als je een moestuin hebt. Pompoen en courgette zijn overmatig aanwezig, en vinden weinig aftrek, maar iedereen vindt de physalis lekker, en de paprika’s worden ook gretig aangenomen.

“De Engelsen” zijn ook al van die enthousiaste kokers. Ze zijn helemaal verguld met hun nieuwe oven: “It has a rotisserie” zei Stephanie met haar ogen richting hemel (om aan te geven dat dat hemels is) maar ik wist niet wat dat was. Ik ben een beetje een sufferd qua koken.

De nieuw aangekomen gasten, “de Brazilianen”, zijn dat duidelijk niet

Ze kunnen het heel goed vinden met hun buurman Frank. Ze eten regelmatig samen. Frank heeft een heel ander ritme dan zij, maar zit op hetzelfde niveau qua lekker eten. Hij staat elke dag rond 4 uur op om naar zijn nieuwe quinta te gaan en z’n jonge vijgenbomen opbeurend toe te spreken, terwijl de Brazilianen dan net aan hun tweede droomfase beginnen.

de-Brazilianen-en-Frank-eten-gezamenlijk

‘k Heb nog een toetje voor jullie deze week. Letterlijk en figuurlijk.

Een braziliaans recept voor “Bolo de chocolate” – gemaakt van courgette! Wist ik niet, dat je courgette ook voor zoet kunt inzetten, maar na een proefsessie vertel ik je: dat kan.

Zou je aan de lijn doen, is dit helemaal ideaal!

Ingrediënten

 • 120g (volkoren) zelfrijzende bloem * *Heb je gewone volkoren bloem, voeg dan 2 tl bakpoeder toe
 • 100g (kokosbloesem)suiker/bruine suiker
 • 100g appelmoes
 • 2 eieren
 • 1 grote courgette
 • 100g (pure) chocolade
 1. Verwarm de oven voor op 180°C & smeer een (brownie)bakblik in met wat olie en leg er eventueel een bakpapiertje in.
 2. Meng in een grote kom de eieren, de suiker, appelmoes & doe er nadien ook de bloem bij.
 3. Schil en rasp de courgette en schep door het deeg.
 4. Hak de chocolade en doe de helft van het mengsel onder het deeg. Bewaar de andere helft voor de bovenkant.
 5. Doe het deeg in het bakblik en verdeel gelijkmatig. Bestrooi met de overige gehakte chocolade.
 6. Bak in het midden van de oven voor 30 minuten (als je een cakeblik gebruikt kan het wat langer zijn. Prik met een tandenstoker om te kijken of het deeg al helemaal gaar is).

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *