Home » Wilde paddestoelen

Wilde paddestoelen

Prachtig weertje hiero, lieve lezers … het is blauw, zonnig en warm. En vochtig, want we zitten in het vochtige half jaar.

Geweldig weertje voor paddestoelen!

Je ziet ze overal. Dan hier, dan daar. Soms zijn ze binnen een dag weer weg. Uit zichzelf, dan zit hun leven er alweer op, of ze worden geplukt. Een heleboel mensen weten prima welke eetbaar zijn en welke je het beste kan laten staan.

Paddestoelen hebben een reputatie, maar er zijn er maar weinig zo giftig dat je er onmiddellijk dood aan gaat. Deze hier moet je mee uitkijken (ik geloof dat-ie Doodkapje heet):

Ik kreeg een grote zak paddestoelen cadeau. Met handenvol tegelijk vers geplukt. Heerlijk, daar ga ik een lekker soepje* van maken. Het zijn er zoveel, risotto zal ook wel kunnen. Of een penne-met-paddestoelen … er zijn veel mogelijkheden. Je hebt zelf misschien al je favoriete recept, of je googelt het even.

Het was mij, stads bleekneusje, volkomen onbekend dat je het bos in kan lopen en met een grote zak paddestoelen terug kunt komen

Voor mijn zoons was dat volkomen normaal; op hun eerste schooltje renden ze uit de klas zó het bos in. Dat was het schoolplein. En toen in de herst van hun eerste jaar de andere kinderen met handen- en zakkenvol grote wit-beige paddestoelen aankwamen, waren wij zeer verrast dat je dat blijkbaar zomaar kon doen. Alle kinderen op dat schooltje wisten precies welke ze moesten hebben.

Nu eten wij koolhydraat-arm (zonder van allerlei speciale producten aan te schaffen, gewoon dingen weglaten) en dan is het volgende recept ge-wel-dig lekker:

Ingrediënten

250 gram gemengde paddestoelen
1 citroen
2 bosuitjes
2 grote zeebaarsfilets (mag ook een andere witvis zijn)
peper, zout
2 grote eetlepels roomboter

Bereiding

Boen de citroen schoon en rasp wat van de schil af. Maak de paddestoelen schoon en snijd ze in plakken. Was de bosuitjes en snijd ze in ringen.

Bestrooi de vis met peper en zout.
Bak de vis in ruim boter in een paar minuten bruin en gaar. (Dan moet je pan + boter dus écht heet zijn!) Bak eerst de bosui, dan de paddestoelen in een andere pan, ook weer in ruim boter.
Maak dit op smaak met peper, zout, wat geraspte citroenschil. Hou een paar schijfjes over voor op de vis. Verdeel de paddestoelen over 2 borden en leg de vis er op.

Lust je wel een koolhydraat of twee, dan kun je hier van alles bij doen: een in-de-schil-gekookt aardappeltje, kastanjepuree, pasta of rijst.

Soep: Schoonmaken (ik doe de stelen weg), snijden, in een pan met ui en knoflook en zout en een piepklein beetje water, koken, pureren: supersoep!

Boordevol proteïne en vezels, en dat is wat wij koolhydraatarmen graag eten.

Eet ze!

.

Wij zijn in 2000 verhuisd van Rotterdam, Holland naar Termas-da-Azenha, Portugal. Een hele stap, zeker met twee kleine kinderen.

We zijn bezig gegaan met het herstel van een van Portugal’s erfgoederen: Termas-da-Azenha, een oud kuuroord met inmiddels 4 vakantiehuizen, 2 gastenkamers, een kampeerterrein en een heleboel leuke dingen om te doen.

Overal vind je mozaieken en muurschilderingen. Het oude badhuis wordt meer en meer een museum, waar je je kunt verwonderen over hoe de dingen veranderd zijn.

Sinds een paar jaar zijn we de enige B&B&B in de wereld: Bed & Breakfast & Bathrobes.

Elke week een blogje over wat er zo om ons heen gebeurt. Lichte kost, makkelijk te lezen, een paar minuutjes in een andere wereld. Even wat meer weten over hoe het reilt en zeilt in Portugal. Mocht je je vakantie naar Portugal plannen, zou dit een goede voorbereiding kunnen zijn.

Je kunt je abonneren op het blog – kijk maar hiernaast »

Dan krijg je het elk weekend in je bus.

Op zondagochtend publiceren we de link op onze Facebookpagina en op Instagram.