Home » Passagieren in Figueira da Foz

Passagieren in Figueira da Foz

De dag begon goed. Voor november een heerlijk weertje – fijn, zo’n dagje waterzon, tussen alle natte dagen zonder door. Ik had een Opdracht, meerdere zelfs, dus ik reed richting de kust.

Ik deed mezelf een dagje passagieren in Figueira da Foz cadeau

Helemaal onverwachts, dus nog leuker. Dat kwam zo: bij de bank, waar ik de maandoverzichten van juli en augustus moest halen, was het zó gepiept. Even wachten – je moet altijd overal even wachten, dus da’s niks bijzonders – en ondertussen zwaaide de baliemedewerkster vriendelijk: “Olá Ellen!” en kwam de bankmanager even naar me toe voor een praatje.

Voordat het internetbankieren toesloeg kwam ik hier veel vaker om dingen te regelen. Het internet wilde nu niet meewerken, zodat ik online niet aan mijn Opdracht kon voldoen, maar geeft niet. Live is beter; dit filiaal is nog steeds een soort buurtcafé, waar iedereen mekaar kent, en de medewerkers het fantastisch doen op sociaal vlak.

Vijf sterren voor de Crédito Agrícola balcão Paião, en dóór naar de volgende Opdracht.

Die Opdrachten komen van boekhouder Emília, en die neem ik zeer serieus. Als het over sterren uitdelen gaat, komt zij en haar team zeker ook voor een stuk of 5 in aanmerking. Ik doe mijn best, maar wat cijfers en boekhouding betreft ben ik een absolute idioot, dus het is heel fijn dat zij over mij en het bedrijf waken, want je kunt de grootste moeilijkheden krijgen als je fouten maakt.

(Met de Belastingdienst bedoel ik. Kun je je nog herinneren dat recentelijk bij jullie een groep de klos was – vanwege de fouten die de Belastingdienst zelf maakte? Fouten maken kunnen ze zelf blijkbaar ook. Maar dit terzijde.)

Eerst maar naar de EDP, loja Figueira da Foz. Daar was ik de facturen van de zonnepanelen vergeten blijkbaar

‘k Heb nog geen nummertje getrokken, of ik kan al bij een medewerker terecht. Een vriendelijke en pittige dame, die erg op mijn schoonnicht lijkt. Grappig. Ze vraagt het NIF, identificatienummer van het bedrijf, en begint erop los te klikken. Ze moet er ook wel erg bij fronsen, dus ik bereid me voor op een lange zit.

De service van de EDP live is erg anders dan aan de telefoon. Het is me in het verleden al meerdere malen overkomen dat na een drie kwartier wachten en een suf muziekloopje aanhoren, de verbinding gewoon keihard verbroken wordt. Van hun kant dan hè!

Vandaar dat ik het maar had opgenomen in het Figueira programma, in de hoop dat het beter zou gaan.

Hierbij kan ik je met klem adviseren om, in geval van klachten of dingen, gewoon lekker met een mens te gaan praten in een EDP winkel, want de kans dat je op een gezellige manier goed geholpen wordt, neemt enorm toe. Je kunt een review achterlaten in het Klachtenboek (Livro de Reclamações), of in het Lachenboek (Livro de elogios) – geweldige uitvinding!

Door al dat succes kreeg ik honger.

Dit terrasje zag er uitnodigend uit. Bij de markthallen, met bijna-uitzicht op de jachthaven, lekker rustig, tafeltje alleen. Ze hadden dourada – dat krijg ik thuis nooit. Lekker hoor, een gebakken visje.

En weer: vijf sterren *****

Mens, wat een dag.

.

Wij zijn in 2000 verhuisd van Rotterdam, Holland naar Termas-da-Azenha, Portugal. Een hele stap, zeker met twee kleine kinderen.

We zijn bezig gegaan met het herstel van een van Portugal’s erfgoederen: Termas-da-Azenha, een oud kuuroord met inmiddels 4 vakantiehuizen, 2 gastenkamers, een kampeerterrein en een heleboel leuke dingen om te doen.

Overal vind je mozaieken en muurschilderingen. Het oude badhuis wordt meer en meer een museum, waar je je kunt verwonderen over hoe de dingen veranderd zijn.

Sinds een paar jaar zijn we de enige B&B&B in de wereld: Bed & Breakfast & Bathrobes.

Elke week een blogje over wat er zo om ons heen gebeurt. Lichte kost, makkelijk te lezen, een paar minuutjes in een andere wereld. Even wat meer weten over hoe het reilt en zeilt in Portugal. Mocht je je vakantie naar Portugal plannen, zou dit een goede voorbereiding kunnen zijn.

Je kunt je abonneren op het blog – kijk maar hiernaast »

Dan krijg je het elk weekend in je bus.

Op zondagochtend publiceren we de link op onze Facebookpagina en op Instagram.