Home » Ik krijg er een kind van!

Ik krijg er een kind van!

Mijn pa riep dat vroeger altijd. “Oo-hoe-ooo” (overslaande stem) ik krijg er een kind van!” als hem iets niet lukte, dwars zat of als anderszins iets niet liep zoals het moest.

Hij kreeg er natuurlijk niet echt een kind van

Mijn moeder deed het zware werk op dat gebied. Maar goed, daar vertel ik je waarschijnlijk niks nieuws.

Mijn pa had wel meer kenmerkende uitroepen, maar daar gaat het nu niet over.

(Nog ééntje dan: salatoempa! – wat een maleise vloek is die niemand kent. Tenminste, dat is mij in ’t oor gefluisterd door een oudere zus … of het waar is, is een tweede, maar als ik op m’n duim sla, roep ik nog steeds hard sssalatoempa! Je sist zo lekker je pijn en frustratie eruit.)

Dit blogje gaat niet over vloeken, wees gerust; wel over kinderen krijgen

Wat?!

Nee, ik niet! Stel je voor, daar moeten een paar hoog-gekwalificeerde Italiaanse gynaecologen bij te pas komen, hoor, op mijn leeftijd.

Het gaat over portugese kinderen krijgen. Dat dat zo goed geregeld is. Ik weet dat toevallig – hoewel dat niet meer in mijn eigen belevingswereld past – omdat mijn pleegzoon João een kind gekregen heeft.

Ik viel zowat om toen hij vertelde dat zijn vriendin met de 3e maand al vrijgesteld was van werk. Zes (6!) maanden zwangerschapsverlof! Dat krijg je als je lichamelijk werk doet – als je op kantoor werkt bijvoorbeeld is het “maar” 4 maanden. En doorbetaald hè.

Vaders krijgen ook vrij, en veel meer dan een paar dagen

Zo krijg je de kans om van het allereerste begin af aan een band te krijgen met je kind, als vader. En om ook ’s de luierwas te doen, zal ik maar zeggen …

Sowieso is alles wat met kinderen te maken heeft, prima geregeld in Portugal. Scholen zijn zo goed als gratis – behalve de boeken dan – kinderopvang idem, en is overal aanwezig en beschikbaar.

Nu krijgen de meeste portugezen niet veel kinderen, hoewel het een katholiek land is. Het is al heel lang de trend om er maar één of twee te krijgen. João komt uit een nest met 3 jongens, dat is al een groot gezin.

(Vraag ik me toch af, of die uitroep van mijn vader niet een klein beetje gewicht in de schaal heeft gelegd … ik kom uit een nest van 8 …)

Nu weet ik hoe dat de mensen lukte, om de gezinnen klein te houden, voordat de pil uitgevonden was. Een vriend vertelde dat zijn moeder wel 4 abortussen gehad heeft. Hij is enig kind, en ze heeft hem dat vlak voor haar dood verteld. Dat is blijkbaar ook goed geregeld, ondanks dat het zo’n katholiek land is.

Het kind van João is inmiddels een jaar, maar z’n moeder mag nog steeds 2 uur minder werken omdat ze hem nog steeds voedt. Die regeling geldt voor 3 jaar! Wat een geluksvogeltje is dat kind!

Portugal gidsland in kinderen krijgen!

Dat er niet meer geboren worden, is eigenlijk verbazingwekkend …

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *