Home » Wat er gebeurt tijdens een workshop mozaïek

Wat er gebeurt tijdens een workshop mozaïek

Je bent even bezig, als je een workshop mozaiek doet. Het is een rustgevende, meditatieve bezigheid, maar je kunt er ook prima bij kletsen.

Ik had alles klaargelegd voor de twee onverwachte gasten die graag een workshop mozaiek willen doen

“Ik weet al wat ik ga maken” zei hij enthousiast, “de symbolen voor de elementen.”

Nicole trekt een teleurgesteld gezicht: “Oooo, dat wilde ik gaan doen!” Ze kijken elkaar aan, en moeten lachen. Ik ook. “Als je zo’n twee-eenheid bent als jullie, tja … dan krijg je dat. Jullie denken hetzelfde.”

Paul lacht en vertelt: “Ik ben altijd zo enthousiast, en dan ga ik allemaal dingen verzinnen, en dan krijgt Nicole soms de pest in omdat ik dan ga zeggen wat ze moet doen … dus hou ik me nu maar een beetje in.” Nicole kijkt hem lief aan. En ik bekijk dit lieflijke scenetje met een gevoel van: o ja, zo was dat …

Ze kennen mekaar nog niet eens zo lang maar zijn gaan samenwonen toen het virus toesloeg in maart. Dat was misschien wat snel, maar het was óf dat, óf voorlopig bij elkaar wegblijven. En als je net verliefd bent, is dat een onmogelijke opgaaf.

“We hebben er best wel lang over gedaan om de knoop door te hakken, dat we zouden weggaan”, vertelt Nicole terwijl ze de gekleurde stukjes tegel op haar ontwerp legt. Ik denk, lang? Jullie kennen elkaar nog geen jaar, en het is best een grote beslissing om alles achter te laten, en ’s te gaan kijken of Portugal een goed land is om te gaan wonen.

Nicole is bezig met de elementen, terwijl Paul een grote paddestoel aan het mozaieken is

Je kunt in stilte lekker bezig zijn, als je aan het mozaieken bent, maar er komen vaak ook hele levensverhalen boven. “O ja”, denk ik terwijl zij vertellen, “zo was het, als je jong bent, dan doe je er misschien wel even over om zoiets te beslissen, maar je gaat het wel doen. En dan zo enthousiast. Zo vol van zin-in-het-leven – zo lief!”

Mijn moeder zei altijd: “Hela, let ’s op! Je kunt niet praten en breien tegelijk!” – maar dat is met mozaiek maken niet waar. Je kunt prima praten en mozaieken tegelijk.

Kijk maar, het resultaat van hun eerste mozaiek-kunstwerk valt toch niet tegen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *