Home » Portugese steen in je portugese soep

Portugese steen in je portugese soep

Vandaag had ik een rest tzaziki. Ik ben dol op tzaziki maar genoeg is genoeg. En een kliekje tzaziki is niet lekker knapperig meer.

Ik werd geïnspireerd door een beroemde portugese legende “Sopa da Pedra”

Ik had biet, bietenblad, bieslook en selderij uit de tuin. Ik moest een enorme zak wortels diepvriesklaar maken, dus ik deed dat en bewaarde het kookwater (‘k heb even genoeg wortelsoep gegeten). Daar kookte ik het bietenblad en de biet in, sneed er een ui en natuurlijk wat knoflook bij, beetje gember, twee groentebouillonblokjes, wat kurkuma en sambal.

En hoppetee, daar ging de tzaziki er ook in!

Mijn gedachtengang was: in pitabrood doe je ook yoghurt, dus aangezien er alleen yoghurt, peper, zout en komkommer inzit – en knoflook natuurlijk – kan het vast geen kwaad. En anders, jammer, heb ik een pan soep verpest.

Ik ben dol op kurkuma. Geelwortel in het nederlands. Je kunt het ook tegenkomen als koenjit of kunyit, meestal in indonesische recepten. Het is een gezond en heel lekker kruid – geweldige combi.

Dit soepje was heerlijk. Lekker pittig, en romig, want ik doe er altijd een scheutje room in.

Waarom soep?

Ik heb wel ’s genoemd dat we zoveel mogelijk uit eigen tuin eten, biologisch dus, zonder gif en zonder kunstmest. En de laatste jaren eten we zo weinig mogelijk koolhydraten. Het idee erachter is, dat wij moderne mensen erg veel zitten, en weinig zwaar werk doen, dus je hebt al die vulling niet nodig.

Het is keto maar dan niet fanatiek.

Je eet veel groente, vlees en vis, als je keto eet. Geen aardappels, pasta, rijst, brood, muesli, en al dat soort dingen. Om die honderden grammen groente(vezels) per dag binnen te krijgen, heb ik het soepje uitgevonden voor mezelf. Elke dag rond een uur of vier een kom voeding voor de darmflora (lief woord, toch?).

Meestal maak ik voor een paar dagen, dus meestal is het een kommetje uit de koelkast pakken en opwarmen.In de zonne-oven. Een keer in de zoveel tijd kijk ik ’s goed in het rond in de tuin en in de keuken, en mik van alles door elkaar.

Ik bepaal de “richting” – wordt het pittig, kerrie-achtig; gaat prei de smaak bepalen of asperges? Begin je met komkommer, kun je er beter paprika en piri-piri in doen; begin je met tomaat, dan gaat er selderij in, en wellicht komijn en koriander. Groente is net als fruit, je kunt een heleboel bij elkaar doen, maar niet alles.

Gelukkig kun je van alles en nog wat in een soep gooien

Steensoep. Dat vertelt het verhaal van een zwerver die in een dorpje aankomt, waar niemand hem iets te eten wil geven. Dat druist helemaal tegen de portugese gastvrijheid in, dus vandaar dat het verhaal wellicht beroemd geworden is. Hij gaat tenslotte, na overal gevraagd te hebben en geweigerd te zijn, maar midden op het dorpsplein zitten met een steen in zijn hand, en verzucht tegen de hemel: “Och, wat zou ik toch een lekkere soep kunnen maken van deze steen!”

Iemand hoort hem, kan z’n nieuwsgierigheid niet bedwingen, gaat naar hem toe, en vraagt:”Hoe kan dat nou, hoe wou je dat nou doen, soep maken van een steen?”

“Als ik een pot had, kon ik het je laten zien” antwoord de zwerver, waarop de nieuwsgierige man direct een pot gaat halen. De andere dorpsbewoners kunnen ook hun nieuwsgierigheid niet meer de baas, en de zwerver krijgt hen zover, dat ze hout halen om een vuur te maken, de pot erboven te hangen, water tappen in de put, zout en kruiden komen brengen, en tenslotte ook nog rijst, een aardappeltje, knoflook, een ui, worteltjes, een prei – terwijl ondertussen de steen in de pot ligt te “trekken”.

Standbeeld in Almeirim

Slimme man, die zwerver.

Ik gooi van alles in m’n soep, maar tot nu toe nog nooit een steen. Misschien ’s het proberen waard.

.

Wij zijn in 2000 verhuisd van Rotterdam, Holland naar Termas-da-Azenha, Portugal. Een hele stap, zeker met twee kleine kinderen.

We zijn bezig gegaan met het herstel van een van Portugal’s erfgoederen: Termas-da-Azenha, een oud kuuroord met inmiddels 4 vakantiehuizen, 2 gastenkamers, een kampeerterrein en een heleboel leuke dingen om te doen.

Overal vind je mozaieken en muurschilderingen. Het oude badhuis wordt meer en meer een museum, waar je je kunt verwonderen over hoe de dingen veranderd zijn.

Sinds een paar jaar zijn we de enige B&B&B in de wereld: Bed & Breakfast & Bathrobes.

Elke week een blogje over wat er zo om ons heen gebeurt. Lichte kost, makkelijk te lezen, een paar minuutjes in een andere wereld. Even wat meer weten over hoe het reilt en zeilt in Portugal. Mocht je je vakantie naar Portugal plannen, zou dit een goede voorbereiding kunnen zijn.

Je kunt je abonneren op het blog – kijk maar hiernaast »

Dan krijg je het elk weekend in je bus.

Op zondagochtend publiceren we de link op onze Facebookpagina en op Instagram.