Home » Fan van cash, als in: gewoon contant betalen met geld

Fan van cash, als in: gewoon contant betalen met geld

Ik betaal nog steeds van alles met geld. Gewoon cash

Net als veel mensen hier trouwens. In Portugal wordt er nog best veel met cash betaald. Ik word daar wel blij van. En ik word een beetje droevig als ik mensen in de supermarkt 3,95 zie afrekenen met plastic. Waarom?

Omdat ik denk dat ze niet doorhebben dat ze over niet al té lang met handen en voeten aan een bank vastgeketend zitten, in een “cashloze” maatschappij. Banken hebben niet direct altijd en alleen het belang van hun klanten voor ogen. Denk eventjes aan de crisis van 2008 – hier was het dieptepunt 2013 – waarna ze gewoon weer doorgingen met hun enorme bonussen aan hun CEO’s uitdelen, terwijl een deel van hun klanten dakloos was geworden.

Niet iedere bank is een boef. Zeker niet. En je kunt ook niet zonder. Dat zeker.

Maar om nu contant geld helemaal uit de samenleving te schrappen gaat misschien wel wat ver

Denk maar ’s verder, je gaat dingetjes missen:

geen garage-sales, verkoop van je spullen uit de kelder- schuur- of zolderopruiming meer. Geen Koningsdagmarkten meer, tenzij je je kinderen een pinmachientje wilt meegeven. Om even bij de kinderen te blijven: sturen ze een tikkie aan de tandenfee? Geen spaarpotjes in de vorm van varkentjes meer, zodat ze leren om met geld om te gaan, geduld te hebben om voor iets te sparen?

Voor de mensen die graag iets Goeds doen met hun geld:

geen contant geld meer voor de daklozen, bedelaars of voor straatmuzikanten. Geen contante euro’s van opa en oma meer voor het rapport van je kind. Geen contant geld meer in een verjaardagskaart voor je vader, moeder, broer, zus, vrienden, buren of neefjes en nichtjes. Of voor het nieuwe bruidspaar.

Geen contante betalingen voor je boodschappen op de markt.

Ik neem altijd speciaal het portemonneetje mee, dat in de auto ligt om het kleingeld in te doen. In het portemonneetje zit vaak iets van 20, 30 euro, en de mensen op de markt zijn blij met gepast geld of muntjes. Net als de kastanjeverkoper, de schoenpoetser, de man op straat die dingetjes voor je plastificeert.

Nu is de tijd wel voorbij dat je te horen kreeg: “Heeft u niet kleiner? Gepast? Nee? Wacht alstublieft even hier, dan ga ik het even bij de buren wisselen.” Dat was in de tijd, dat je nog overal dit soort winkeltjes kon vinden:

Dat is verleden tijd. Het is nu zo, dat onze buren een tijdje geleden met hun opgespaarde kleingeld naar de bank gingen, en ze daar de deur gewezen werden met hun muntjes.

(Zij doen hetzelfde met hun cashgeld, alleen vergeten ze het regelmatig uit te geven.)

Verontwaardigd deden ze hun relaas. Uiteindelijk wilde de bank het dan wel accepteren, maar ze rekenen daar dan wel een leuk bedragje over. Ik gaf ze de tip om ermee naar de pastelaria te gaan, daar word je warm onthaald met je muntjes. En iedereen heeft brood nodig, nietwaar?

Er zijn ook serieuzere situaties te bedenken waarin contant geld heel nuttig kan zijn:

een spaarpotje om te kunnen vluchten in situaties van huiselijk geweld. Of misschien wil je zomaar wegwezen, zonder spoor.

Dat laatste hebben we één keer hier meegemaakt. Een man die ondanks al zijn inspanningen zijn zaak naar de verdommenis had zien gaan, daar volkomen overspannen van was, niet meer wist wat hij moest doen, en uit wanhoop z’n kleren op het strand had achtergelaten, zo van: ik ben er niet meer. Een klassieker.

Zonder dat ik van al dat wist, had hij zich hier als vrijwilliger aangemeld.

De politie had hem als vermist opgegeven gekregen, en zijn gangen nagegaan. Dat was blijkbaar heel makkelijk, want ze hadden hem na twee dagen getraceerd. Door één kaartbetaling.

(Het is goed afgelopen hoor – hij is hier veel ontspannener weer vertrokken.)

Kortom: ik ben fan van cash. Ik wil niet dat de regering/belastingdienst/bank alles en alles kan zien en controleren. Niet, dat ik nou zoveel te verbergen heb, maar het idee dat zelfs je privé uitgaven geregistreerd staan en gecontroleerd worden, staat me tegen.

Vandaar. Ik roei gewoon tegen de stroom in. Geld is net zo makkelijk als een kaart.

En zou de stroom uitvallen, kan ik altijd nog gewoon betalen!

.

We moved here in 2000 from Rotterdam, Holland to the Termas-da-Azenha, Portugal.

A big step, especially with two small children.

We are busy to rebuild one of portugals cultural heirlooms: Termas-da-Azenha, an old spa which has been turned into several holiday houses, rooms and a campsite.

You’ll find mosaics and paintings everywhere.

Since 2018 we call ourselves the first B&B&B in the world – Bed & Breakfast & Bathrobes. You can buy a home-made unique bathrobe/housecoat with us.

Each week a little blog about what is happening around us. An easy read. A few minutes in another world. A little about what it going on in Portugal. If you plan your holiday to Portugal, it might be a nice preparation

You can subscribe to this blog- see at the right side of this page »

You’ll get it every weekend in your mailbox.

On Sunday morning we publish it on our Facebook, on Instagram and on Pinterest.

1 reactie op “Fan van cash, als in: gewoon contant betalen met geld”

  1. Pingback: Portugal aan het gas? - Termas-da-Azenha

Reacties zijn uitgeschakeld.